Organize Entegre Matbaacılık San. Tic. A. Ş.

Baskı Öncesi ve Baskı Süreci

Baskı Öncesi ve Baskı Süreci

Genel olarak basım süreci; baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası aşamalar olmak üzere üç grupta incelenmektedir. 

Basılacak işlerin dijital ortamda düzenlenip, tasarımlarının kalıba hazırlandığı bölümdür. Kalıp hazırlama işlemleri günümüz teknolojisiyle çok kolaylaşmıştır. Bu alanda son gelişme, sayfa düzenlemesinin yapılması ve bilgisayar ortamında sayfaların forma düzeninde montajlı olarak hazırlanmasının ardından, film çıkış ve montaj aşamalarına gerek kalmadan, doğrudan doğruya kalıp üzerinde pozlandırmasının yapılabilmesidir. Bilgisayardan kalıba (Computer to plate CTP) adı verilen bu sistem, tıpkı film pozlandırma makinesi gibi çalışmakta ve bilgisayardan aktarılan sayısal veriler doğrultusunda yine bir laser ışık kaynağı ile film yerine bu kez doğrudan doğruya kalıp plakasını pozlandırmaktadır. Baskı kalıplarının hazırlanmasından sonra baskıya geçilir.

Baskı öncesi aşamalar;

* Dizgi,
* Sayfa düzenleme,
* Renk ayırımı,
* Kalıp hazırlama.

CTP

CTP (computer to plate), bilgisayardan direk kalıba pozlandırma demektir. Basımı yapılacak işlerin bilgisayar ortamında çeşitli programlarla düzenlendikten sonra CTP cihazında lazer yoluyla, direkt olarak alüminyum veya polyester kalıba aktarılması anlamına gelir. CTP’nin diğer tüm teknolojik gelişmeler gibi beraberinde getirdiği avantajlarla, matbaa piyasasında hızla ve önemli bir yer edindiğini gözlemlemektedir.

Baskı Süreci

Baskı kalıplarının hazırlanmasından sonra sıra baskı sürecine gelir. Tipo, ofset, tifdruk, serigrafi ve flekso matbaacılık sektöründe kullanılan başlıca baskı yöntemleridir. Dijital baskı da yakın zamanda bu baskı yöntemlerine eklenmiştir. Baskı işlemi işin özelliğine göre kağıt, karton veya film malzemeler üzerine baskılar yapılır.

Tabaka Ofset

Tabaka ofset makineleri, adından da anlaşılacağı gibi kesilmiş tabaka kağıtlara baskı yapar. Günümüzde ofsetler ile 0,040 mm kalınlıktan 0,60 mm kalınlığındaki her türlü tabakaya sorunsuz baskı yapabilmektedir. Tabaka ofsetler 40gr/m2 kağıttan 450 gr/m2 kartona kadar baskı yapabilir. Baskıdaki hızları saatte 3000 ila 18000 tabaka arasında değişmektedir. Tabaka ofsetler maksimum baskı ebadından minimum baskı ebadı arasındaki her türlü kağıtlara baskı yapabilmektedir. Bu özellikleri sayesinde kartpostaldan zarfa kadar, el ilanından formalı işe kadar çeşitli işler basılabilmektedir. Tabaka ofset baskı makineleri tek renk, çift renk, dört renk, dört renk + lak, beş renk altı renk, sekiz renk, on renk gibi istenilen renk renk sayısına göre sipariş verilebilir. Tek geçişte kağıdın hem önüne, hem de arkasına baskı yapabilen çevirme sistemleri olan tabaka ofset baskı makineleri vardır. 

Tabaka ofset makinesi, kalıp, kauçuk, baskı silindirleri mürekkep merdaneleri, nemlendirme merdaneleri, kağıt verici aparat, kağıt götürücü sistemle, kağıt istif asansörü, kağıt tutucu ve götürücü makaslar, kumanda panelleri gibi temel sistemlerden oluşmuştur.

Web Ofset

Web ofset sistemi ofset baskı sisteminin gazete, dergi, kitap gibi yüksek tirajlı işler için geliştirilmiş şeklidir. Önceleri sadece gazete baskılarında kullanılan webler, günümüzde tabaka ofset kalitesine yaklaşmıştır. Web ofsetin ilk baskıya giriş firesi nedeniyle, baskı adedi 10 bin ve üzeri baskılar için kullanılmasında yarar vardır. Dört renkli tabaka ofsetler saatte 10-18 bin süratle iş basabilirken, web ofset makineleri aynı işi saatte 25000-100000 süratle ön-arka baskısı, katlaması, yapıştırması, kesimi yapılmış halde iş çıkarırlar. 

Web ofsetlere ‘ rotatif ofsetler’de denir. Bobin kağıtlara arka-ön baskı yapılır. Makine tipleri kauçuk–kauçuğa sistemiyle çalışırlar. Kağıda baskı yapıldıktan sonra bobin olarak baskı ünitesini terk eder veya makinenin çıkış kısmında veya makinenin çıkış kısmında kurutma, katlama, harmanlama, kesme, sayma ve paketleme gibi özel tertibat üniteleri ilave edilebilmektedir.

21.2.2024