Organize Entegre Matbaacılık San. Tic. A. Ş.

Kağıdın Özellikleri

Kağıdın Özellikleri

Kâğıdın Rengi

Günümüzde değişik renk ve beyazlıklarda kâğıt üretilmektedir. Kâğıdın beyazlığı; ağartıcı kimyasal maddeler, fosforlu boyalar, pigment ve benzeri maddelerle ayarlanır. Renklendiriciler kâğıdın hamuruna katılabileceği gibi, kâğıt sonradan baskı yoluyla da renklendirebilir. Kâğıdın rengi, üzerine basılacak işin rengini etkiler. Renkli tasarımlar için en çok kullanılan kâğıt rengi beyazdır.

Kâğıdın Su Yönü

Kâğıdın su yönü veya dokusu, kâğıt hamurunun tabaka halinde döküldüğü sırada liflerin izlediği yönü gösterir. Kâğıdın üretimi sırasında kâğıt hamuru sulu bir kıvamda tel süzgeç üzerine dökülür. Lifler yavaş yavaş suyunu atarak bandın üzerinde yayılmış olan hamurun akış yönünde birbirine bağlanır. Su yönü kâğıdın özelliklerini üç şekilde etkiler:

Kâğıt su yönünde daha kolay yırtılır ve katlanır. Kâğıt su yönünde daha katı, tok ve sağlamdır. Kâğıdın havadan nem aldığı ve havaya nem saldığı zaman boyutlarındaki değişmeler su yönünün tersi yönünde olur.

Kâğıdın Yoğunluğu

Bir kâğıdın baskıda mürekkep alan yüzünün arka yüzü etkileyip etkilememesi kâğıt yoğunluğunun en önemli göstergesidir. Yeterli yoğunluğa sahip olmayan kâğıtlar bir yüzeyine basılmış işi arka yüzeylerine yansıtır. Yoğunluk, kâğıdın kalınlığı ve gramajı ile yakından ilgilidir. Kalın bir kâğıdın dokusunda daha fazla lif bulunur. Bu lifler ışık geçirgenliğini azaltarak kâğıdın yoğunluğunu artırır.

Kâğıdın Yüzeyi

Tabaka halinde dökülen kâğıt hamuruna merdanelerle pürüzlü, grenli ve dalgalı bir yüzey dokusu verilebilir. Kâğıt tarafından mürekkebin emilişi genellikle yüzeyi ile ilgilidir. Mürekkep grenli ve mat yüzeyli kâğıtlarda daha çok emilir. Buna karşın  pürüzsüz ve parlak yüzeyli kâğıtlar mürekkebi yüzeyde tuttukları için baskıda canlı ve parlak renkler elde edilir. 

Kâğıdın Parlaklığı

Parlaklık, kâğıdın yansıttığı ışığın ölçüsüdür. Kâğıtların çoğu gelen ışığın % 60-90’ını yansıtır. Kâğıdın parlaklığı okunabilirliği etkilediğinden önemlidir. Yüksek parlaklık gözün yorulmasına neden olabilir. Özellikle yüzeyi işlenmiş ve parlak kâğıtlar uzun metinlerden oluşan çalışmalar için uygun olmayacaktır.

4.5.2024